Mai 2014

Explicaţie patristică pentru conducătorii răi: nu există alţii şi mai răi

25 Mai 2014 / Patristica

Părinții Bisericii au analizat cu mult discernământ, cele mai diverse situații cu care se se confruntă omul. Calitatea conducătorilor, relațiile creștinilor cu puterea politică erau văzute doar în relație cu providența dumnezeiască. Sfântul Anastasie Sinaitul (m. aprox. 700), un urmaș apropiat al Sfântului Ioan Scărarul, oferă un răspuns precis în problema conducătorilor bisericești sau politici nevrednici sau răi, care ajung de multe ori să-și tiranizeze confrații. Acesta se găsește într-o lucrare foarte iubită în spiritualitatea Răsăriteană, intitulată Întrebări și răspunsuri, editată critic în 2006 în colecția Corpus Christianorum.

Sf. Simeon din Muntele Minunat: Despre ieșirea sufletului din trup

24 Mai 2014 / Cuvinte duhovnicești

O omilie extraordinară a Sfântului Simeon din Muntele Minunat, rostită de pe stâlp la vârsta de 17 ani, extrasă din volumul: Sf. Simeon din Muntele Minunat, Cuvinte ascetice (colecția Viața în Hristos. Pagini de Filocalie, nr. 4), trad. Laura Enache, ediție îngrijită și bibliografie de Pr. Dragoș Bahrim, Ed. Doxologia, 2013, pp. 187-193.

Omilia prezintă starea sufletului după moarte, în deplin acord cu învățătura dogmatică a Bisericii. Sfântul Simeon Stâlpnicul, ascet contemplativ, descrie acestea în urma viziunilor pe care le avea. El atestă astfel vechimea convingerilor ortodoxe privind eshatologia particulară.

Învierea lui Conon prin rugăciunea Sfântului Simeon din Muntele Minunat

23 Mai 2014 / Patristica
Fragment din Stâlpul Sfântului Simeon din Muntele Minunat

Astăzi 24 mai este pomenit Sfântul Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat. Publicăm un fragment din vechea Viață a Sfântului Simeon, de curând apărută la editura Doxologia: Viața Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat. Viața fericitei Marta, mama Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat, traducere de Laura Enache, studiu introductiv de Paul van den Ven, ediție îngrijită de Pr. Dragoș Bahrim, Colecția Viața în Hristos, seria Hagiographica, nr. 1, Iași, 2013, cap. 129, pp. 259-265.

Învierea lui Conon a fost una din cele mai mari minuni făcute de sfântul Simeon. Cu multă îndrăzneală câtre Hristos, Sfântul Îl roagă pe Domnul să redea vieții acestea pe ucenicul său iubit, așa cum l-a readus la viață pe Lazăr.

Medalioanele ce-l reprezentau pe sfânt și care au fost găsite nu doar la Muntele Minunat ci în multe alte locuri din Orient, repovesteau această minune. Ele erau oferite ca binecuvântare pelerinilor, prin ele săvârșindu-se de asemenea minuni.

„Cereți și vi se va da" (Sf. Neofit Zăvorâtul din Cipru)

18 Mai 2014 / Cuvinte duhovnicești

     „Cereți și vi se va da”, cereți nu cele vremelnice deșarte și mincinoase (Iona, 2, 9), fiindcă toate cele văzute sunt vremelnice, de vreme ce „toate sunt deșertăciune și vânare de vânt”(Eccl. 1, 14; 2, 11 și 17), iar cele ce nu se văd sunt veșnice (cf. II Cor. 4, 18). Pentru aceea „cereți și vi se va da”. Dar nu ni se poruncește să cerem nimic din cele trupești.