Ana-Maria Goilav și Petre Guran în dialog cu Grigore Ilisei

Arhitectura eclesială în prezent (video)

28 Ianuarie 2014 / Noua biserică / Pr. Dragoș Bahrim
Școala de la Bunești, detaliu trapeză (2013), arhitect Ana-Maria Goilav-Guran Școala de la Bunești, detaliu trapeză (2013), arhitect Ana-Maria Goilav-Guran

Întâlnirea a fost moderată de mine și a avut drept miez expunerile prietenilor noștri Petre Guran și Ana-Maria Goilav-Guran cu privire la ceea ce trebuie să însemne din perspective diferite (arhitecturală, comunitară, liturgică, mystagogică) ridicarea unei biserici. La acea vreme Petre Guran ocupa și poziția de director executiv la Uniunea Arhitecților din România. Au participat la conferință și la dezbaterea aprinsă, pe lângă enoriașii parohiei arhitecți, istorici, teologi și preoți.

Iată ce declaram atunci pentru Ziarul Lumina: „Conferinţa s-a născut din efortul de a conştientiza ce înseamnă edificarea din perspectivă ortodoxă. Prin întâlnirea pe care am avut-o cu dl Petre Guran şi cu dna Ana Maria Goilav, am format o echipă pentru acest proiect. Liniile generale s-au conturat deja pentru ceea ce urmează să creăm aici. Viitorul complex parohial va fi centrat în jurul slujirii liturgice, astfel încât viaţa Bisericii se va prelungi din lăcaşul de cult spre celelalte zone ale complexului parohial“.

În acele zile, invitații noștri au înregistrat un incitant dialog cu domnul Grigore Ilisei în studiourile TVR Iași în care au reluat multe din ideile dezbaterii noastre. Interviul a fost difuzat postul regional de televiziune în data de 7 februarie 2010 și apoi reluat și într-o difuzare națională.

Iată înregistrarea emisiunii:

 

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular